Top agrar hírlevél – február 14.

Csökkenő uniós támogatásokkal számol az agrártárca
Átmeneti év lesz 2021. az agrártámogatásban, amelyet még a régi szabályok szerint, de már a következő hétéves ciklus Közös Agrárpolitika forrásaiból fizetnek majd a gazdáknak. De a 2020-ban záruló ciklusban, az idén is lesznek még új vidékfejlesztési pályázatok. Erről számolt be a mai tájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. A tagállamoknak az új ciklusra az összes programot felölelő Stratégiai Tervet kell benyújtania Brüsszelnek. Magyarország várhatóan 2020 nyarára készíti el a tervezetét széles körű szakmai egyeztetés alapján. Az Európai Bizottság – a brexit miatt – 20,7 százalékkal csökkentené a KAP költségvetését. Magyarország csak a brit távozás miatti mínusz tartja elfogadhatónak (ez 2018-ban nettó 9 milliárd font volt). A támogatási szint megtartásához Magyarország hajlandó lenne több pénzt is befizetni, de a 20%-os csökkentést nem fogadja el, hiszen az új agrárpolitika zöld céljainak teljesítése így is többletköltség lesz a gazdáknak. Támogatja viszont a hangsúlyos közös célokat: a klímavédelmet, a kis és közepes üzemek támogatását és a generációváltás segítését.

A bio lehet a családi gazdaság túlélésének kulcsa
A jelenlegi 267 ezerről 100 ezerre csökkenhet 2040-re a mezőgazdasági üzemek száma Németországban a DZ Bank számításai szerint – írja a topagrar.com szakportál. Az átlagos üzemméret növekedni fog. A folyamat okai az utódlási problémák, a digitalizáció és az egyre nagyobb árverseny. A nagyobb termelői egységek főleg bérléssel jönnek létre, miután a kisebb gazdaságok inkább kiadják területeiket. Az új technológia és a méretbeli ugrás miatt új szakmai tudásra lesz szükség a gazdaságok működtetéséhez és még inkább tőkeintenzív lesz a mezőgazdasági termelés. A hagyományos családi gazdaság legjobb túlélési esélyei a biotermelésben kínálkoznak.

Önálló őshonos fajta lett a fekete mangalica
A mangalicatenyésztés nem csupán hagyományőrzés, hanem folyamatosan fejlődő, a 21. században is piacképes értékteremtés – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára február 8-án, a tizenharmadik Budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján. Feldman Zsolt megjegyezte, hogy a szakmai egyesület több éves szakmai tenyésztői munkával rekonstruálták a fekete mangalicát. Idén februártól így – a “szőke mangalica” mellett – önálló fajtaként tartják nyilván. Beszámolónk képekkel itt olvasható: https://topagrarmagazin.hu/magyar-oshonos-fajta-lett-a-fekete-mangalica/

Jövő héten itt a PREGA
„Történelmi pillanat, hogy a digitalizáció eszközrendszerével úgy lehet hatékonyságot növelni, hogy közben a környezetet kevésbé terheljük a mezőgazdasági termelés során” – tette hozzá Bolyki Bence, az Agroinform.hu vezetője a február 18-19-i PREGA Konferenciára és Kiállítás előzeteseként. Két nap alatt mintegy 150 szakmai előadás, egyebek között kétnapos állattenyésztési, hét szántóföldi, három kertészeti, több Digitális Agrár Stratégia szekcióval várják a látogatókat.

Folytatódik a tavaszi idő
Pénteken hidegfront vonult át az országon, amelyből a Dél-Dunántúlon 5 milliméternél több csapadékot vártak. A front mögött csökken a felhőzet, a hétvégén és hétfőn is többnyire napos, fátyolfelhős, száraz időre van kilátás. Reggelente foltokban köd is képződik, ami néhol tartósabban megmaradhat. A következő hidegfront kedden érkezik kevés csapadékkal, élénkülő széllel. Éjszakánként kevéssel fagypont alá hűl majd a levegő, de nappal 7-12 fokra melegszik. Hétfőn ennél pár fokkal melegebb is lesz – ígéri az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése. Tehát az őszi vetésűek továbbra is jól “telelnek”.

Facebook Comments