Top agrar hírlevél – március 4.

Itt a top agrar márciusi száma!
Ízelítő a tartalomból: Indul a drónboom! Megjelent ugyanis a drónos permetezést engedélyező korszakváltó rendelet, bemutatjuk mi változott. Damak Ferencet, a piacvezető márka európai központjának üzletágvezetőjét kérdeztük, mire számítsanak a gazdák ettől a vadonatúj üzletágtól. Nehéz döntés előtt állnak a hazai zöldborsó és csemegekukorica- termelők: érdemes-e folytatni? Bemutatjuk a szentesi nagygazdaságban bevált modellt. Eláruljuk, miként lehet szántással több szenet megkötni a talajban. Vetés előtt továbbadunk néhány fortélyt a kukoricatermesztésben az aszály és a hőstressz kezelésére. Tippet adunk a borjak takarmányozásához és bemutatjuk, hogyan érdemes a marhainfluenza ellen védekezni. A friss top agrar már olvasható a Laptapíron (www.laptapir.hu).

Orosz–ukrán háború: az agráriumot is letarolja?
Az új nyugati szankciók – az olajtól a fémeken át a búzáig – súlyosan alááshatják Oroszország nyugati exportját. Ráadásul több bankot is kizártak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, ami csapás az orosz gazdaságra. Oroszország a világ legnagyobb gabona- és műtrágyaexportőre, a globális alapanyag-termelés hatodát képviseli. A világ olajtermelésének a tizedét és az európai gázfelhasználás negyven százalékát adja. Jelentős a palládium- és a nikkelkivitele, szénből és acélból a világ harmadik, a faáruból pedig az ötödik legnagyobb exportőre. Még nem volt példa a nemzetközi kereskedelem ekkora szereplője elleni szankciókra. E korlátozások hatásai így rendkívüli mértékűek lehetnek. Halmai Péter professzor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára értékelte Ukrajna orosz megtámadásának agráriumot érintő hatásait. A cikk itt olvasható: https://topagrarmagazin.hu/orosz-ukran-haboru-az-agrariumot-is-letarolja/

Az élelmiszerellátás biztonsága a legfontosabb az agrárminisztereknek
Az EU agrárminiszterei az orosz-ukrán háború miatti takarmányhiány enyhítésére megengednék, hogy a parlagon levő területekre olaj- és fehérjenövényeket vessenek a gazdák. Egyebek mellett erről beszélt az unió szakminisztereinek rendkívüli tanácskozása után Julien Denormandie francia tárcavezető. Olyan rendkívüli piaci intézkedések is szóba kerültek, mint a sertéshús magántárolása vagy a krizistartalék aktiválása. Janusz Wojciechowski uniós agrárbiztos hangsúlyozta, hogy nem lehet veszélyeztetni az élelmiszerellátás biztonságát. A biztos ennek mentén felülvizsgáltatná a Termőföldtől az asztalig zöld mezőgazdasági stratégiát is. Cem Özdemir német agrárminiszter azonban óva intett attól, hogy visszaforgassák az idő kerekét, és a klímabarát mezőgazdasághoz vezető útról letérjenek.

A mezőgazdaságban 11 százalékkal nőttek a bérek
Tavaly decemberben 9,7 százalékkal nőtt a Magyarországon teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az egy évvel korábbihoz képest – közölte a KSH. Az átlagos bruttó bér 492 800, a nettó 327 700 forint volt. A decemberi 7,4 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 2,1 százalékkal haladták meg a 2020. decemberit. A mezőgazdaságban a bruttó átlagkereset 438 200 forint volt, ami 11 százalékos növekedést jelentett.

A tavaszi vonulássaI ismét fenyeget a madárinfluenza
A vadmadarak tavaszi vonulása veszélyt jelent a hazai baromfiállományra – figyelmezteti a Nébih a magyar baromfitartókat. A magas kockázatú területeken már most is kötelező a zárttartás. Ahol ezt még nem rendelte el az országos főállatorvos, a baromfikat ott is zárt helyen kell etetni, itatni, a takarmányt is zárt helyen kell tárolni. Az almot lehetőleg fedett, zárt helyen tároljuk vagy fóliával takarjuk le. A héten a hollandiai Sonban egy brojlerfarmon már meg is jelent a betegség magas patogenitású variánsa, ezért 170 000 állatot semmisítenek meg.

Tovább tart a szárazság
Északi, északkeleti áramlással, tartósan száraz, hideg levegő érkezett Magyarország fölé. Kisebb csapadék – jellemzően hózápor – előfordulhat, ám március 10-ig az összmennyiség 5 mm alatt marad. Az erős északias szél a talajt tovább szárítja. A hőmérséklet éjszakánként többnyire -2, -7 fok között, nappal pedig plusz 5 fok körül alakul – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország jelentős részén 10 mm alatt maradt, de nagy területen még az 5 mm-t sem éri el. Az 50 cm alatti talajréteg az ország középső részén és a Dunántúl északi részén nem töltődött fel nedvességgel, még 20-60 mm hiányzik.

Facebook Comments