Top agrar hírlevél – november 15.

A fenntarthatóság az idei Agritechnica kulcsszava
A mezőgazdaságnak már nemcsak az a feladata, hogy a világ növekvő népességét élelemmel és alapanyaggal lássa el, hanem az is, hogy segítsen az éghajlatváltozás elleni és a környezetvédelemért folyó harcban. Többek között e gondolat körül forgott a világ vezető mezőgazdaságigép-expójának, a Hannoverben szombatig tartó Agritechnicának nyitó sajtóbeszélgetése. Wilfried Aulbur, a Roland Berger tanácsadócégtől kiemelte, hogy ehhez a hagyományos módszerek már nem elegendőek. A fenntarthatatlanságra példaként az agrárium vízhiányát hozta fel, ami 5-10 éven belül ellehetetlenítheti a termelést. Ehhez és sok más kihíváshoz azonnali pénzügyi és humán befektetés kell a kormányok, a cégek és az egyetemek részéről. Elhangzott az is, hogy a mezőgazdaság szereplőinek a játéktér globális, a kihívásokra adott válasz és felelősség viszont lokális, ami egyben a kiállítás idei mottója is (Global Farming – Local Responsibility).

Megjelent a top agrar novemberi száma
Egy digitalizált telephelyre 30-40 százalékkal kevesebb dolgozó kell – állítja egy agrárinformatikai cég vezetője a top agrar magyar kiadásában. Bemutatjuk, hogy mennyire képes kiváltani az elektrosokk a glifozátot gyomirtásban. Pályázati rovatunkban mérlegen az erdőtelepítésben rejlő üzlet. Mellékletünkben a termelők direkt értékesítését vettük nagyító alá, és összefoglaltuk az őstermelők áfa-szabályait. Egy biotermelő elárulja, miért jó párosítás a tyúk és a gyümölcsös. Megtudhatja, hogy miként termeszthető együtt a kukorica és a bab. Felhívjuk a figyelmét egy elfelejtett “csodagyümölcsre”, ami a migréneseken is segít. Keresse a lapot a nagyobb újságosoknál vagy fizessen elő most kedvezményesen ide kattintva: https://mediacity.hu/elofizetes/index.php?fo_kat=65

Az önvezető traktoroké a jövő
2045-re Nyugat-Európában 80 százalék fölé, Észak-Amerikában és Ausztráliában pedig 50-80 százalék közé növekedhet az önvezető traktorok részesedése – áll a német Kleffmann Csoport és a Fraunhofer Intézet most megjelent kutatásában. 2035-ig azonban még a hagyományos, ember vezette járművek dominálják a piacot. Eközben a traktorok vásárlói körében is lesznek elmozdulások. Az ázsiai igény növekszik – ami már most a globális piac 67 százalékát teszi ki – a nyugat-európai 2025-ig marad a mostani 7 százalékon, utána csökken – írja a német topagrar.com szakportál.

Megerősödtek az őszi vetések, marad az enyhe idő
Az elmúlt napok csapadékos, enyhe időjárása igen jót tett az őszi vetések fejlődésének. A talaj mélyebb rétegei is átnedvesedtek, bár oda még elkelne némi csapadék. A következő 6-8 napba marad Magyarország fölött a délnyugati áramlás, az enyhe idő. Területi átlagban viszont csak 5-20 mm csapadék valószínű, a több a nyugati országrészben. A napi maximum hőmérsékletek 10-15 fok között, a hajnali minimumok jellemzően fagypont fölött alakulnak – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Az agrárgépek lízingje is hajtja a piacot
A magyarországi lízingvállalatok által kihelyezett összeg az év első kilenc hónapjában csaknem 550 milliárd forintot tett ki, ami 9,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – közölte a Magyar Lízingszövetség. Kiemelkedő a növekedés az agrárgép-finanszírozásban, a kihelyezett összeg 24 százalékkal, 74 milliárd forint fölé nőtt. A jövőben a lízingpiacon alacsonyabb dinamikájú bővülést vár a szövetség, a cégek várakozásai szerint a kis- és középvállalkozások beruházási kedve a világgazdasági lassulás miatt várhatóan mérséklődik, ugyanakkor a rugalmas és költséghatékony lízingfinanszírozás felértékelődhet.

Facebook Comments