Top agrar hírlevél – november 22.

Már Nyugat-Lengyelországban jár az ASP
Kettőről 20-ra nőtt az afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznók száma a német-lengyel határ közelében. Eddig csak az ország keleti részében fordult elő a fertőzés, november 4-én bukkant fel nyugaton. Akkor egy országúton elütött állatban mutatták ki az ASP vírusát, majd két héten belül újabb 19 fertőzött vaddisznót találtak Wsowa és Nova Sol kerületekben. Az első esetre válaszul egy 5 kilométer kerületű kerítést telepítettek, amit most bővítenek.

Száz sertés fennakadt a Nébih rostáján
A dunaföldvári állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést múlt hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A vásárra szállított, eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták. Az ellenőrzött 104 állatból 100 példány jelöletlen volt. Ennek hiányában az állatok eredete sem igazolható. A hatóság elrendelte az állatok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását. A Nébih felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a hazai házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében elengedhetetlenül fontos a jogszabályi előírások pontos betartása.

Négymilliárd forintos pályázat borpromócióra
Az agrártárca 12 millió euró értékben (mintegy 4 milliárd forint) borpromóciós programot indít 2020 első negyedévében az értékesítés támogatására – jelentette be Feldman Zsolt. Mindez a jó minőségű magyar borok uniós és harmadik országok piacain való eredményesebb eladását segíti majd. Kitért arra is, hogy a magyar borok sokszínűségükkel tűnnek ki, ezt az egyediségüket kell elismertetni a külpiacokon. Idén a mintegy 400 ezer tonna szőlőtermés alapján várhatóan 3 millió hektoliter körül lesz a hazai bortermelés, a borászok jó évjáratra számítanak.

Negyedével több német agrárcég ment csődbe
Idén január és október között 24 százalékkal több – 114 – német agrárcég és gazdálkodó jelentett fizetésképtelenséget az előző év azonos időszakához képest, év végéig 140-re nőhet a szám – áll a Crifbürgel német céginformációs szolgáltató elemzésében. A trend okát a cég a tavalyi extrém aszályos évben – a kevesebb bevételben és a magasabb költségekben – látja. Ettől függetlenül a mezőgazdasági cégek a német versenyszféra átlagánál pénzügyileg még mindig erősebbek, robosztusabbak. A Crifbürgel elemzői szerint a csődveszélyes cégek száma az agráriumban 4 százalékkal (4856-ra) csökkent, miközben a teljes gazdaságban 2 százalékponttal (309 076-ra) nőtt.

Marad az enyhe idő kevesebb csapadékkal
A hét végén száraz, sokfelé napos idő valószínű. A következő, csapadékot is hozó frontrendszer valószínűleg kedden érkezik, immár nyugat felől és 5-10 mm csapadékot hozhat. A maximum hőmérséklet jellemzően 10, a minimumok pedig többnyire fagypont fölött alakulnak. Gyenge fagy inkább csak vasárnap és hétfőn reggelre várható. Ennek megfelelően a talaj hőmérséklete lassan csökken majd a következő napokban – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments