Top agrar hírlevél – november 26.

Kevesebb kukorica és napraforgó
Kukoricából egymillió hektáron 6 millió tonna termett az idén. A hektáronkénti 6 tonnás átlag 26 százalékkal kevesebb az ötéves átlagnál, de a belföldi igényeket fedezi. A napraforgó 2,6 tonnás átlaga is elmarad (-5-10%) a tavalyi és az elmúlt öt évi eredménytől. Így 655 ezer hektárról összesen 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be. A szója hozama 63 ezer hektár átlagában hektáronként 2,6 tonna, országosan 164 ezer tonna lett. Ez egyezik a tavalyi eredménnyel, de az öt éves átlagtól (-6%) elmarad. Minderről Fedlman Zsolt, az agrártárca államtitkára számolt be. A búzát idén ősszel 960 ezer hektáron, az árpát 261 ezer hektáron – azaz mindkét kultúrát 10 százalékkal nagyobb területen – vetették el.

Elfogadta a KAP reformot az Európai Parlament
Az Európai Parlament nagy többséggel jóváhagyta az uniós Közös agrárpolitika (KAP) reformját. Eszerint a tagállamoknak a vidékfejlesztési költségvetés legalább 35, a közvetlen kifizetések 25 százalékát környezetvédelmi intézkedésekre kell fordítani. A közvetlen kifizetések minimum 10 százalékának kedvezményezettjei a kis- és közepes méretű gazdaságok lesznek, a KAP büdzsé 3 százaléka pedig a fiatal gazdáké. A gazdáknak éghajlat- és környezetbarát módszerekkel kell termelni az uniós támogatásért. Ha a tagállami kormányokat tömörítő tanács is jóváhagyja az új szabályokat, akkor 2023. január 1-jétől lépnek életbe. A tagállamoknak idén december végéig kell benyújtaniuk a bizottságnak az agrárpolitikával kapcsolatos stratégiai terveiket.

A Zöldeké lesz a német agrártárca
Szerdán mutatták be a leendő új német kormányt alkotó pártok – az SPD, az FDP és a Zöldek – a koalíciós szerződés tervezetét. Ha a tagság elfogadja a 177 oldalas dokumentumot, a Bundestag december 6-án kancellárrá választhatja Olaf Scholzot. Valószínűleg az eddiginél nagyobb súlyt kap majd a német mezőgazdaságban a klímavédelem, mert a tárcát a Zöldek kapták. Az új agrárminiszter várhatóan a török származású Cem Özdemir lesz (a fenti képen). Az új agrárcélok között szerepel, hogy 2023-ra a glifozátot betiltják és 2030-ra 30 százalékra növelik az ökológiai művelésbe bevont területek arányát. Tíz éven belül a kötött állattartást is be akarják tiltani, és bevezetik az állattartási és származási megjelöléseket. A növényvédelemben felgyorsítanák a hatóanyagok engedélyeztetését is. Az új kormány legelső intézkedéseinek egyike, hogy 9,60-ról 12 euróra emeli az óránkénti bruttó minimálbért.

Ők a világ leggazdagabb agrárvállalkozói
Két online agrármagazin – a Forbes amerikai üzleti lap toplistái alapján – összeállította a világ legvagyonosabb agrárvállalkozóinak rangsorát. A top tízben öt kínai és két amerikai gazda szerepel. A kínai Liu Yongxing 6,6 milliárd dollárra becsült vagyonával áll az élen, akinek cégcsoportja takarmányt állít elő főleg kínai piacra. A második hely a szintén kínai Liu Yonghao sertéstenyésztőé: 4,6 milliárd dollárral. A New Hope Group fejének több mint 500 leányvállalata van. Andrej Babis, a hamarosan távozó cseh miniszterelnök a leggazdagabb európai agrárvállalkozó 3,4 milliárd dollárral. Az Agrofert csoport meghatározó szereplője a cseh, a szlovák és a régiós mezőgazdaságnak. Mintegy 100 ezer hektáron gazdálkodik, magyarországi érdekeltsége az input-anyagokat forgalmazó integrátor társaság: az IKR Agrár és a gépforgalmazó Agrotec.

Csapadékosra fordul az időjárás
Hétfő reggelig 5-30 mm csapadék várható: keleten 5-15 mm, a Dunántúlon 15-30 mm valószínű az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése szerint. A napi csúcshőmérséklet nyugaton +5, keleten-délkeleten +10 fok körül alakul. A felhős időben enyhébbek lesznek a hajnalok. Sokfelé lesz fagy, de -3 foknál jellemzően nem lesz hidegebb. Az elmúlt 30 napban északnyugaton és az Alföld déli részén sokfelé több mint 30 mm-rel kevesebb eső esett az ilyenkor szokásosnál. A kis párolgástól a talaj kevés nedvességet vesztett az elmúlt egy héten. A felső fél méteres talajréteg azonban továbbra is nagyon száraz a Tiszántúlon és a Jászságban.

A nyitóképen Cem Özdemir a következő német mezőgazdasági miniszter

Facebook Comments