Válassza a biztosat a bizonytalan helyett – Force 1,5 G – hosszú hatástartamú talajfertőtlenítő immár 18 éve

Gyakran egy „örökzöld” kérdéssel indul a termelői beszélgetés: szükséges e védekeznem a talajlakó kártevők ellen és ha kell, akkor hogyan. Manapság egyre gyakoribb, hogy találkozunk a drótféreg kártételekkel, amelyek nem feltétlen kötöttek a monokultúrás kukorica termesztéshez, amely a kukoricabogár elleni védekezést indukálja. A következő tényezők növelik a drótféreg fertőzöttség mértékét:

• Zöldítések és ugarterületek által biztosított folyamatos növényborítás
• Egyszikű gyomok terjedése főleg kalászosokban
• Forgatás nélküli talajművelések
• Csapadékosabb nyári időszakok
• Kalászos elővetemény
• Védekezési lehetőségek szűkülése

Életmódjából adódóan a legnagyobb kártételt a 3-5 éves drótféreg lárva okozza. 5000 növény hiánya kukoricában akár 1 t/ha, míg a foltos tőhiány napraforgóban akár 500-1000 kg/ha termésveszteséget is okozhat. Ezen veszteségek értéke ma eléri a 100-200 ezer Ft/ha-t, amit nem szabad kockáztatni és bizonytalan védekezési lehetőségekre bízni. Milyen lehetőségeink vannak ellenük?

Védekezés drótférgek ellen

Csávázással vagy talajfertőtlenítő szerrel tudjuk védeni a kelő növényünket a drótférgektől.


A Force 20 CS-vel csávázott vetőmag a teflutrin gázhatása miatt egy körülbelül 3 cm-es védőburkot képez a vetett mag körül. A szár talajfelszín alatti részét viszont nem képes megvédeni. Erre egy talajfertőtlenítő granulátumos kezelés lehet alkalmas. A Force 1,5 G hatásos drótférgek ellen is, a megfelelő hatékonyság feltétele, hogy a kártevő és a hatóanyag találkozzanak egymással. A drótféreg ellen a dózis alacsonyabb (8-10 kg/ha), mint kukoricabogár ellen (12-15 kg/ha).
A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:
1.) csak a barázda aljába vagy
2.) sávosan a barázda aljára és falaira.

Drótférgek ellen mindenképpen a második, diffúzoros megoldást kell használni! Ha sávosan juttatjuk ki a barázdába a Force 1,5 G-t, a kelő növény ezen a védett talajrétegen keresztül csírázik és föld alatti szárrésze védett a drótférgek kártételétől.

Védekezés kukoricabogár lárvái ellen

Kukoricabogár ellen a Force 1,5 G már 18 évben bizonyította (szélsőséges időjárásban is), hogy hatékony készítmény. Képes leszorítani a gyökérkártételt a kártételi küszöbérték alá, megakadályozva ezzel a megdőlést. Az elmúlt 18 év kísérleteinek átlagában a Force 1,5 G 1,7 tonna termést mentett meg hektáronként.

Ott, ahol előző évben is kukoricát termeltek, mindenképpen használjunk Force 1,5 G talajfertőtlenítő szert vetéssel egymenetben. Különféle kártevők ellen a következő felhasználási javaslatunk van kukoricában és napraforgóban

A Force 1,5 G minőségben és hatékonyságban is bizonyított az elmúlt 18 évben. Válassza most is és nem fog csalódni!

Papp Zoltán
kukorica kampány menedzser
Syngenta Kft.

(x)

Facebook Comments