Top agrar hírlevél – október 15.

Már olvasható a top agrar októberi száma
Januárban nagyobb támogatásokkal indul az új agrár-környezetgazdálkodási pályázat. Bemutatjuk, mit érdemes vállalni, hogyan felelhetnek meg a gazdák az EU új, zöld fenntarthatósági szabályainak, kik lesznek ennek az áldozatai. A beruházási pályázatok egyharmadát visszaadják a nyertesek, elmondjuk ez hogyan előzhetik meg. Globálissá kezd válni a sertésválság, itthon is veszteséges lett a kisüzemi hizlalás és a kocatartás, sokan abba is hagyják. A túlélési receptről kérdeztük a 35 esztendős, évi 1200 hízót előállító kunpeszéri sertéstartót. Újra felfedezzük a csicsókát, és eláruljuk a háztáji szarvasgomba-termelés fortélyait. Reglone helyett villannyal deszikkáljuk a burgonyát, és körbetekintünk a krumpli piacán. Topgazda mellékletünkben beszámolunk az őszi bábolnai, pápai, szentesi agrárexpókon hallottakról. A top agrart már olvashatja a Laptapíron (www.laptapir.hu).

Padlón a sertésárak 
Németországban kilónként 1,2 euróra (430 Ft) esett a vágósertés jegyzésára, miközben a takarmány és az energia folyamatosan drágul. Az állattartó szervezetek szövetsége (VEZG) szerint egyre nagyobb a sertéstartók vesztesége, a kocákból már túltermelés van. Belga kezdeményezésre tizenkilenc EU-tagország minisztere kérte Brüsszeltől a piac stabilizálását. Janusz Wojciechowski agrárbiztos szerint azonban az EU nem ad támogatást. Nem akarja ugyanis, hogy a tagállamok külön támogassák a sertéstartókat, mert így a válság elhúzódik.

Ne a gazdákkal fizettessék meg a klímacélokat!
El kell kerülni azt, hogy az uniós klímacélok teljesítése miatt drasztikusan dráguljon az élelmiszer, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztóknak és a gazdáknak. Ezt javasolta Nagy István agrárminiszter az EU-s Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülése után. A széndioxid-kibocsátást nem lehet a mezőgazdaságban olyan gyorsan csökkenteni, ahogy azt az Európai Bizottság javasolta. Magyarország aggályosnak tartja, ha a mezőgazdaságban és erdészetben – az energetikánál és a közlekedésnél 15 évvel hamarabb – 2035-re kellene elérni a klíma-semlegességet.

Segítség a kis borászatoknak
Vissza nem térítendő támogatást kérhetnek – október 18.-26. között – a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került kis és közepes méretű borászatok az agrártárcától. Ha a hegybíró igazolja a borászatnak, hogy jogosult a támogatásra, a kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell elektronikusan benyújtania. A hektáronként maximum 450 ezer forint támogatást december 31-éig folyósítja a kincstár az erre elkülönített másfél milliárd forintos keretből. Egy kérelmező legfeljebb harminc hektár után nyújthat be kérelmet. Bővebben a https://boraszat.kormany.hu/atmeneti-boraszati-tamogatas linken olvasható.

Szigorúbb nitrátszabályok?
A harminc éve elfogadott uniós irányelv hatására a felszíni és a felszín alatti vizekben is csökkent ugyan a nitrát koncentráció, de az Európai Bizottság szerint a tagállamoknak még határozottabban fel kell lépni a vizek mezőgazdaságból származó nitrát-szennyezettsége ellen. Ezért a bizottság további intézkedéseket is kilátásba helyezett, ha az adott tagállamban a felszín alatti vizek 14 százaléka – a 2016-2019-es időszakban – túllépte az ivóvízre meghatározott nitrát-határértéket. Tucatnyi tagország, közöttük Magyarország is érintett ebben. A bizottság szerint tehát lépni kell, mert a víz túlzott nitráttartalma káros az emberi egészségre és az ökoszisztémákra, csökkenti a víz oxigéntartalmát és eutrofizációt okoz.

Száraz hét következik
Nem várható  eső a következő héten, de éjszakánként pára- és ködfoltok is lesznek az OMSZ agrometeorológia jelentése szerint. A hét első felében lassan szárad, szikkad majd a talaj. Éjszakánként 0,+5 fokra hűl a levegő a fagyzugos helyeken fagyhat is, de délutánra 12-17 fokig emelkedik a hőmérséklet. Az elmúlt tíz napban a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze déli felén 20-80 milliméter, a Tiszántúl nagy részén és az északi országrészben csak 5-20 mm eső esett, ám a Bodrogközben és a Nyírségben nem volt csapadék. Jól jött az eső a repcének, amely már fejlett, 4-6 leveles.

Facebook Comments