Top agrar hírlevél – október 2.

Nagyot ugrottak a búzaárak
Szerdán a párizsi árutőzsdén 6 euróval, 198 euróra nőtt a búza tonnánkénti jegyzésára az USA agrártárcája (USDA) negyedéves jelentése után. Az USDA szerint a vártnál sokkal kisebb a készlet és a várható termés kukoricából is, ami a párizsi Matif-on 172,5 euró/tonnára növelte a “tengeri” jegyzését. Az aratás előrehaladtával azonban fordulhat a trend. Hasonló okokból nőtt a repce árfolyama is, amelyet tonnánként 385 euróért vettek, mert az olajos növényből az USA-ban tavalyinál 42 százalékkal kisebb a készlet.

Már júliusban ott lehetett az ASP a németeknél
Hivatalosan szeptember 10-én jelentette be Németország, hogy egy vaddisznótetemben azonosították az afrikai sertéspestis vírusát. Azóta 40 esetet tartanak nyilván, mindegyiket a keleti (volt NDK) tartományokban. Most egy augusztusban talált vaddisznó teteméből azt a következtetést vonták le a szakértők, hogy 8-10 héttel korábban is jelen volt a vírus az országban. A német hatóságok 1 kilométer széles 40 kilométer hosszú, kerítéssel határolt  “fehér”, azaz biztonsági zónát alakítanak ki a veszélyzónán kívül a fertőzés megállítására, és a vaddisznóállományt is ritkítják – írja a topagrar.com szakportál.

Tudatosabban vásárol a magyar fogyasztó
A koronavírus-járvány átalakította a fogyasztók vásárlási szokásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint. A boltba lépés és a fizetés között rövidült az idő, kevesebb az impulzus-választás, és többen vásárolnak tervezetten – listával a kezükben, vége a ráérős sétálgatásoknak. Kevesebbszer megyünk a boltba, de akkor többet költünk: nagyobb a vásárlói kosár értéke.

Száznál is több növényt ismernek a  marhák
“Válogatós a jószág, a legelőn mintha a svédasztalról szemezgetne”. Legalábbis ezt állapította meg az Ökológiai Kutatóközpont friss kutatása. A szarvasmarha tízféle módon viszonyult a vizsgált legelő 117 növényfajához, de felismerte a fajokat. A több éves vizsgálatban a kutatók 33 ezer esetben dokumentálták a “fűharapást”. Az állat ugyanis mindegyik növényhez másként közelít: amelyiket legjobban szereti, ahhoz tüstént odalép vagy odahajtja a fejét. Más növényfajokat viszont türelmesen fogyaszt el. Egyes növényeket csak egy finomabbal együtt hajlandó megenni. Ha ilyen nincs, csak kicsiket harap belőle, vagy egyes részeit, csak a virágát eszi meg. Ami nem tetszik, azt csak megszagolja vagy kikerüli, ha már lelegelte, kirázza a szájából. Újszerű a módszer, mert a pásztorok tapasztalatait összekapcsolta az ökológiai, az agrár- és a természetvédelmi kutatásokkal.

Melegedés után újra esik
A szeptemberi nyár után, a múlt szombaton átvonult hidegfront a lehűléssel csapadékos időszakot is hozott. A talaj felszínközeli rétege országszerte átnedvesedett, így a repce az egyenetlen kelés után regenerálódhat és nincs akadálya az őszi kalászosok alá a magágy készítésének. Szombaton akár 30 fok is lehet délkeleten, de utána 5-10 fokkal kisebb lesz a napi csúcs. Vasárnap újabb eső érkezhet, szerdáig 5-15 milliméter várható és a déli szél a hét elején megerősödik.

Facebook Comments