Top agrar hírlevél – október 9.

Glifozát, sertéspiac, búza fajtakísérletek – íme a top agrar friss kiadása
A top agrar magazin októberi számából kiderül, milyen meglepő eredményre jutottak magyar kutatók a glifozát toxikusságát vizsgálva és az is, hogy kik vették meg a pulykapiac második nagy cégét, a Gallicoopot. Búzavetés idején ízelítőt adunk az őszi búza országos fajtakísérletének idei eredményeiből, amelyben 10 helyszínen csaknem félszáz fajtát hasonlítottak össze. Mi lesz most a sertésszektorral? Főleg azután, hogy Németországban afrikai sertéspestist találtak vaddisznótetemekben, ami miatt leállt a kínai import, összeomlott a sertés(hús)piac. Ráadásul Magyarországon vádat emeltek Piero Pinivel, az évi 1,5 millió sertést feldolgozó hazai óriásvágóhíd tulajdonosával szemben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás gyanújával. Az októberi számot és a korábbiakat keresse a Laptapíron: https://laptapir.hu/magazin/top-agrar

Így alakulnak át a családi gazdaságok
Csökken az adminisztrációs terhe 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek – mondta a törvénytervezetről Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Kossuth Rádióban. Három működési formát alakítanak ki: őstermelő, az őstermelő családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. Az őstermelőknél 2021-től nő az adómentesség értékhatára: nem terheli szja a tevékenységet az éves minimálbér ötszöröséig. Az átalányadózás választhatósága a jelenlegi évi 8 millió forintról a minimálbér tízszeresére (ez most 19,3 millió forint) nő. Az új működési forma – az őstermelő családi gazdasága – a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság összevonásával jön létre. Ebben a formában átalányadózást legfeljebb addig választhatnak, amíg a bevétel el nem éri a minimálbér negyvenszeresét, 2020-as adatokkal számolva ez 77,28 millió forint. A családi mezőgazdasági társaság a hozzátartozók által létrehozott mezőgazdasági gazdasági társaságok, szövetkezetek vagy erdő-birtokossági társulatok számára válik elérhetővé.

Pályázat mezőgazdasági kisüzemeknek
Megjelent és november 6-tól pályázható a Vidékfejlesztési Programban a “Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” (VP2-6.3.1-20) kiírás 2,5 milliárd forintos keretösszeggel. Kérelmet őstermelők, mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek nyújthatnak be. Feltétel, hogy az üzemméret 3000-6000 euró/STÉ (Standard Termelési Érték) között legyen. Az igényelhető átalánytámogatás összege 15 ezer euró (kb. 5,4 millió forint) amely 5 évre szól. Ennek 75 százalékát a támogatói okirat megküldésével egy időben fizetik ki a pályázóknak. A pályázóknak az üzemméretük vagy az értékesítésük növelését kell vállalni. A részletek a www.palyazat.gov.hu oldalon érhetőek el.

Merészebbek az Európai Parlament klímacéljai
Az EP október 7-i ülésén a várakozásokhoz képest szigorúbb klímacélokat fogadott el – írja a topagrar.com szakportál. Korábban az 1990-es értékekhez képest 40 százalékos csökkentés szerepelt a tervek között 2030-ig. Az Európai Bizottság legutóbb minimum 55 százalékot javasolt, most a Parlament 60 százalékot szavazott meg. Erre azonban még az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is rá kell bólintania, majd a tagállamoknak a jogrendszerükbe át kell vezetniük. Ha ez így lesz, hogy a következő években jelentősen felpörögnek a zöld energiás fejlesztések.

Szarvasgomba-feldolgozót adtak át Szolnokon (a nyitóképen a szalagátvágás)
A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 248 millió forintból épített modern szarvasgomba-feldolgozó üzemet, amihez 80 millió forint beruházási támogatást kapott az Agrárminisztériumtól. A cég eddig Olaszországba és Németországba exportálta a szarvasgombát alapanyagként, a jövőben a nagyobb hozzáadott értékű félkész- és késztermékekre helyezi a hangsúlyt. Az új feldolgozóüzem éves kapacitása 30-40 tonna. Jelenleg a friss gomba értékesítésén kívül ötféle feldolgozott terméket állítanak itt elő, ez a tervek szerint egy éven belül 25-30-ra bővülhet. Most a cég 3 milliárd forint körüli éves árbevételének 10 százalékát adja a szarvasgomba-eladás, amit a fejlesztéssel dupláznának.

Újabb csapadékhullám érkezik lehűléssel
Vasárnap főleg a Dunántúlon és a középső országrészben várható eső, majd hétfőn és kedden országos csapadékhullám érkezése valószínű. Szombatig még országszerte 20 Celsius fok körül várható, utána öt-hat fokot visszaesik a hőmérséklet. Az utóbbi két hétben 30-110 milliméter eső esett az országban. A legtöbb a nyugati és északkeleti határ közelében, a legkevesebb az Alföld középső részein. A talajok felszíne sokfelé sáros, a felső 20 cm teljesen nedves. Az őszi kalászosok vetéséhez ez előnyös, tavaly ilyenkor gondot okozott a száraz talaj. A napraforgó betakarításával már csaknem mindenhol végeztek, a kukorica aratása is megkezdődött, de a jelenlegi csapadékos időben ezt most nem lehet folytatni – írja az OMSZ agrometeorológiai elemzése.

Facebook Comments