Top agrar hírlevél – szeptember 25.

Hét és fél év börtönt kapott Drajkó Miklós, az MVH volt elnökhelyettese
Több éves börtönbüntetéseket szabott ki hétfőn a Fővárosi Törvényszék egy félmilliárdos csalássorozat ügyében, amelynek összesen 118 vádlottja van, közte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) volt elnökhelyettese, Drajkó Miklós, valamint Hörömpő Nándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egykori főigazgatója. Utóbbi 2011-től a támogatások jogosulatlan megszerzéséért bűnszervezetet épített ki. Célja azoknak a terület alapú támogatásoknak a megszerzése volt, amelyekre jogszerű földhasználók nem terjesztettek elő igényt. 2012-ben bevonta a bűnszervezetbe Drajkó Miklóst, aki később maga is kialakított egy külön, szervezett elkövetői kört. A két bűnszervezet 2011–2012-ben több mint ötszázmillió forintos vagyoni hátrányt okozott, és ennek mintegy kétszeresét akarta a továbbiakban megszerezni, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban 2013-ban leleplezte a bűnszervezetet.

Kevesebb kukoricát várnak az EU-ban, nálunk többet
Az egy hónappal ezelőttihez képest 2,2 százalékkal – hektáronként 7,8 tonnára – csökkentette termésvárakozását kukoricára az Európai Unió agrármeteorológiai szolgálata (MARS). Az ok az aszály, mely különösen Délkelet-Európát sújtotta. Romániára 5,6, Bulgáriára 6,3 tonna/hektárra csökkent a prognózis, sőt, Németországban is kevesebb (9,1 tonna/hektár) termést várnak. Kivételt képez Közép- és Észak-Európa, ahol ellenkező a trend, több csapadék esett: Magyarországon a MARS az egy hónappal korábbihoz képest 2,5 százalékkal több, 8,65 tonna/hektár átlagtermést vár – írja a topagrar.com szakportál.

Egekben a gyümölcsárak a tavaszi fagyok miatt
Magyarországon átlagosan 600 ezer tonna alma terem, ami a jobb években 800-900 ezer tonna is lehet, ezzel szemben az idei évben, beleértve az étkezési- és ipari almát is, csupán 350 ezer tonnát lehet leszedni. És miközben csak az iparnak lenne igénye 500 ezer tonnára, látható, hogy nagy hiány van ebből a gyümölcsből is az országban. De kajszibarackból is, a megszokott 30 ezer tonnához képest 5–7 ezer termett – elemezte a helyzetet az InfoRádióban Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztályának elnöke. A termelők a zöldségeknél az üvegház és fólia alatt nagyon jól teljesítettek, ezért nem emelkedtek ezek a gyümölcshöz hasonló mértékben.

Belga származású gazda mintaberuházása Somogycsicsón
Átadták a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. 500 millió forintból megépített növénytermesztési központját Somogycsicsón Nagy István miniszter jelenlétében. A belga származású Claessens család 25 évvel ezelőtt vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha-tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel, -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik. A cégcsoport tavalyi árbevétele 15 milliárd forint volt, az idén a cégvezető 20 milliárd forintot vár.

Végre jön a csapadék
A következő hét napban az ország nagy részén 10-40 milliméter csapadék várható, a Kiskunság térségében valószínű ennél kevesebb, a Kisalföldön és északkeleten pedig nagyobb mennyiség. Gyakran lesz szeles az idő. A hőmérséklet pénteken még 25-30 fok között alakul. Szombaton jelentős lehűlés jön, 20 fok alatti maximumokkal, hajnalonként 5 fok körüli értékekkel. Melegedésre szerdától van kilátás. Azért is kell az eső, mert a talajok felső fél méteres réteg nedvességtartalma az Alföldön és a Dunántúl keleti felén a kritikus 40%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható vízmennyiség százalékában, de nagy területen 30% alatt alakul- írja az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments